וירוס מחשב
- טכנאי מחשבים בראשון לציון
- 23 בנוב׳ 2013
- זמן קריאה 4 דקות
וירוס המחשב :הוא קוד זדוני בדמות תוכנת מחשב החודרת למחשב ללא ידיעת המשתמש, וגורמת על פי רוב לפעילות לא רצויה העלולה לפגוע בתפקודו של המחשב או הרשת בה הוא ממוקם. וירוס עשוי להפיץ את עצמו למחשבים נוספים בדרכים שונות ובכך לשכפל ולהעצים את מטרתו. מקור השם וירוס הוא בדמיון תוכנות זדוניות אלו לוירוס ביולוגי אשר עקרונות פעולתו בתא הנפגע ודרכי הפצתו בעלות לוגיקה דומה
הקדמה
וירוסי מחשב הם מהצרות הגדולות ביותר של עולם המיחשוב, אך בניגוד לתקלות אחרות, שלרוב נגרמות באקראי בגלל רשלנות או בשל כשלי חומרה, הוא נעשה בזדון ומתוך כוונת מכוון להסב נזק.
פעילותו דומה לזו של וירוס ביולוגי. כשם שווירוס ביולוגי חודר לגרעין התא של אורגניזם חי, ומורה לו לשכפל את ה-DNA הוויראלי, וכך הוא משתמש בחלבוני התא לייצר וירוסים נוספים במקום לשכפל את התא עצמו, כך וירוס מחשב הוא בעצם תוכנה לכל דבר ועניין, שחודרת למחשב באופן סמוי, משתמשת במשאבי המחשב להעתיק ולהפיץ את עצמה, ולרוב פוגעת בפעולה התקינה של המחשב הנגוע.
וירוס המחשב הידוע הראשון נוצר ברשת ה-, כאשר סטודנט ערך ניסוי בהחדרת קוד בלתי נראה לרשת, והצליח מעל לתחזיותיו.
בשנת 1985 היו מוכרים 11 סוגי וירוסים שונים, ובשנת 2008 המספר הגיע למיליון וירוסים שונים. בממוצע מתגלים בכל חודש בין 50 ל־100 וירוסים חדשים. יש וירוסים מתקדמים יותר ופחות. וירוס עלול לגרום נזק בלתי הפיך למחשב - להרוס את מערכת ההפעלה או למחוק קובצי מידע חשובים, בנוסף ליכולותיו להפיץ את עצמו ביעילות מרובה ולהסוות את עצמו בפני תוכנת האנטי-וירוס.
בשנת 2004 התגלה הווירוס הראשון לטלפון נייד. הווירוס, שכונה "קאביר", נוצר כדי להראות היתכנות של הדבקה. ב-2007 כבר היו ידועים כמה מאות של וירוסים לטלפונים ניידים. רובם של הווירוסים הניידים תוקפים טלפונים בעלי מערכת ההפעלה סימביאן, שהיא המערכת הנפוצה בטלפונים חכמים. שתי דרכי הפצה עיקריות בטלפונים ניידים הם באמצעות תקשורת הבלוטות' ובאמצעות מסרי המולטימדיה המהיריםMMS
דפוסי פעולה עיקריים של וירוס מחשב
על פי רוב גודל הווירוס הוא מזערי (כמה אלפי בתים), ונעשה מאמץ שיהיה קטן במידת האפשר, כדי שיועבר במהירות האפשרית, וכדי לצמצם את נוכחותו ולהקל על הסוואתו.
לווירוס מחשב כמה מאפיינים:
הסוואה
הפצה
חבלה (אופציונאלי)
מחיקת נתונים
וירוסים נמדדים לפי קצב ההפצה שלהם (כמה מחשבים חדשים נדבקים בפרק זמן קצוב) ומידת הנזק שהם גורמים. מדד חלופי הוא הנזק הכספי (אובדן שעות עבודה) שהוא גורם למשק
הפצה
תוכנת הווירוס משכפלת את עצמה למחשבים נוספים באמצעות הדבקת קבצים העוברים בין מחשבים או על ידי ניצול משאבי התקשורת והעברת הוירוס למחשבים אחרים באותה רשת או דרך המייל האלקטרוני כדי להדביק מחשבים חיצוניים. כתובות המייל אליהן יישלח הוירוס בדרך כלל יילקחו מתוך ספר הכתובות של המחשב. המחשבים שיריצו את הקבצים ידבקו גם הם ויעבירו את הווירוס למחשבים נוספים.
חבלה
וירוסים מחבלים בפעילות המחשב, לעתים מדובר בחבלה חמורה של ממש (כגון מחיקת קבצים או גרימת תקלה בחומרה) ולעתים נזקי הווירוס מסתכמים בהימצאותו במחשב (בזבוז זיכרון או שטח אחסון).
ישנם וירוסים שנועדו להציק למשתמש ולהפחית ביעילותו של המחשב, למשל על ידי האטת פעולת העיבוד שלו, צריכת זיכרון מחשב, הצגת הודעות מטרידות על הצג או שינוי הגדרות.
וירוסים אחרים נועדו ליצור נזקים ממשיים, כגון מחיקת קובצי נתונים, פגיעה במערכת ההפעלה, פירמוט הדיסק הקשיח של המחשב או גרימת בעיות חומרה שונות.
ישנם וירוסים שנועדו להעביר מסרים אישיים או פוליטיים.
לעתים, הפעילות החבלנית של הווירוסים מורדמת כדי שיוכלו לצבור מסה קריטית של מחשבים נגועים ובתאריך מסוים להתעורר לפעולה ולתקוף את המחשב. ישנם וירוסים שמבצעים את הפעילות החבלנית שלהם ביום מסוים מדי שנה
מיקום הווירוס במחשב
הווירוס צריך לכתוב את עצמו למקום שבו ירוץ בכל הפעלה של המחשב.
א. גזרת ה-
זהו מקום נפוץ לאחסון וירוסים מכיוון שגזרה זו נקראת על ידי הגרעין הראשוני של המחשב, בכל הפעלה של המחשב, וכל תוכנה שרשומה בו מורצת
ב. בתחילת קובץ יישום
בתחילת קובץ בינארי. כאשר קובץ כזה מופעל, הווירוס מורץ לפניו, ומתחיל את פעולתו בזיכרון.
ג. כקובץ הרצה עצמאי
הווירוס משכפל את עצמו כקובץ עצמאי, עם הפנייה להרצה מקובץ אתחול אחר.
בעיקר תוכנות אופיס כדוגמת וורד ואקסל המאפשרות אחסון של פונקציה בקובצי הנתונים. כך אפשר ליצור וירוס מאקרו, המופעל
בטעינת המסמך
דרכי הגנה
בניגוד לווירוס ביולוגי, וירוס המחשב איננו עובר באוויר או במגע בין בני אדם למחשב. הווירוס צריך להיות מאוחסן במדיום דיגיטלי מסוג כלשהו (מגנטי, אופטי או אחר). על מנת להגן על המחשב יש להשתמש בשיטות הבאות:
יש להתקין תוכנת אנטי-וירוס, ולהקפיד לעדכן אותה באופן תדיר. יש להתקין תוכנת חומת אש להגנה על המחשב מפני ניסיונות חדירה והשתלטות מרשת האינטרנט. אין לפתוח הודעות דואר אלקטרוני ממקורות לא ידועים, אף אם הן נראות תמימות. בכל מקרה יש לבדוק את כל הצרופות של דואר אלקטרוני (גם ממקורות ידועים). במיוחד חשודים קבצים בעלי יכולת הרצה כמו סיומות ודומיהן, וכן קובצי אופיס. אין להכניס תקליטונים או התקני זיכרון נשלפים ממקורות לא ידועים. יש לנעול אותם כאשר מעבירים מידע למחשב לא בדוק, כדי שהם לא ידבקו. במערכות הפעלה המאפשרות זאת (כמו חלונות) - לא לבצע עבודה יומיומית בתור משתמש בעל הרשאות גישה לחמרה או לקבצים רגישים. דבר זה ממזער את הנזק, באופן שרק הקבצים הפרטיים של המשתמש פגיעים במקרה של פגיעת וירוס. כדאי לעדכן את התוכנות הנמצאות בשימוש שוטף (בעיקר דפדפן אינטרנט, לקוח דואר אלקטרוני ומערכת ההפעלה) על מנת להגן מפני פרצות אבטחה. ניתן לעבוד גם במערכות הפעלה שאינן חלונות, שכמעט ולא קיימים להן וירוסים (הווירוס תלוי במערכת ההפעלה על מנת לפעול).

#ווירוסים #דיסקקשיח #זיכרון #וירוסבמחשב #טכנאימחשביםבבתים #טכנאימחשביםבחולון #טכנאימחשבים #טכנאימחשביםבנסציונה #טכנאימחשביםבראשוןלציון #חומרהותוכנה #טכנאימחשביםבתלאביב #טכנאימחשביםחולון #טכנאימחשביםעדהבית #טכנאימחשביםתלאביב #מחשבים #לוחאם #פירמוטהמחשב #רכיביהמחשבהאישי #תיקוןמחשבים #תיקוןהמחשב #שרותימחשוב #וירוס #תיקוןמחשביםראשוןלציון #טכנאימחשביםתלאביב #טכנאימחשביםבתים #תיקוןמחשביםבבתים #תיקוןמחשביםתלאביב #wwwpc4vipcom #pc4vipcom #pc4vip #טכנאימחשביםבגושדן #תיקוןמחשביםבאזור #ראוטר #תיקוןמחשביםנסציונה #שדרוגהמחשב #תיקוןמחשביםבחולון #טכנאימחשביםרמתגן #תחזוקתמחשב #טכנאימחשביםראשוןלציון #טכנאימחשביםבאזור #תיקוןמחשביםבראשוןלציון
Comments